Fågel Bix

En serieroman av Lisa Rydberg

Marianne är något mycket kraftfullt på spåret. Ett nytt ämne. I sitt privata laboratorium på Rue de la Clipps jobbar hon dag och natt tillsammans med sina assistenter. Fiskarna som blir matade med ämnet tål allt: sträng kyla, överdrivna doser av socker och opium.

Teamet bestämmer sig för att testa ämnet på sig själva. Resultatet är makalöst. Muskler expanderar. Konditionen ökar explosionsartat. De döper ämnet till Fågel Bix. Men deras sponsorer på Radiumstyrelsen blir nervösa när de får läsa rapporten. De ser riskerna och farorna i ett ämne som påverkar kroppen så drastiskt och sätter stopp för projektet.

Trots att Marianne blir besviken visar det sig snart att hennes rykte nått ut i världen. Hon blir omgående headhuntad och får fria tyglar. Snart står hon på toppen. OS. VM. Nya stadsdelar uppkallas efter henne. Men idrottsstjärnorna som hon testar ämnet på börjar dock drabbas av otrevliga biverkningar. Hon skickas på en ofrivillig rekreation vid Svarta havet och förbjuds jobba. Men Marianne tänker inte sluta. Aldrig. Hennes ämne är för vackert och stort för att släppa.

Malmökonstnären Lisa Rydberg jobbar med kollage och en Do-It-Yourself-teknik som absolut ingen annan kan göra. I hennes poetiska debutroman ”Fågel Bix” står vetenskapens lockelse i centrum.

Matilda Gustavsson, Sydsvenskan

Om boken

Författar: Lisa Rydberg
Illustratör: Lisa Rydberg
Format: Häftad (Danskt band)
Språk: Svenska
Antal sidor: 122
Utgivningsdatum: 2012-09-20
Förlag: Kolik Förlag
Medarbetare: Anna N Kjellgren (form)
ISBN: 9789186509187