Landgörst

En bok av Jesper Lundqvist och Lisa Rydberg

Landgörst är en bok bestående av 52 sidor berättande blankvers, skriven av Jesper Lundqvist, och med lika många helsidesillustrationer av Lisa Rydberg. Det är en existentiell och smått surrealistisk historia om döden, glömskan och hur man hittar meningen i det meningslösa. 

Landgörst är något så omodernt som en icke målgruppsanpassad bok som inte lätt låter sig bindas i en specifik genre, och därför trivs lika bra nästan överallt.

Landgörst är historien om Landgörst, en gubbe som inget vet och inget kan. Han driver omkring utan mål och mening då han dras ner i sitt äventyr. När han efter alla strapatser få chansen att återfå sin identitet väljer han något viktigare. Det finns nämligen något viktigare än vad man är: vad man vill.

Landgörst vill borra sig ner i den svenska folksjälen, läsas högt och lågt, slitas ut och slitas ur händerna på sina läsare. Landgörst vill vara oumbärlig, en dyrgrip. Mest av allt vill han vara allas bästa vän. 

Inläsning av Sven Wollter

Om boken

Författare: Jesper Lundqvist
Illustratör: Lisa Rydberg
Format: Häftad
Språk: Svenska
Antal sidor: 109
Utgivningsdatum: 2010-03-24
Förlag: Understund förlag
ISBN: 9789197844901
Boken gavs ut med stöd av Kulturrådet. 

Så mycket vatten finns det på vår jord
att om man tappar något över bord
rätt ner i vattnet när man åker båt
så är det sällan nåt att göra åt.
Att hitta det man tappat, ja det går,
men bara om man letar tusen år,
om alla som man känner hjälper till,
om man har tur och om man riktigt vill.

Utdrag ur boken

Sagt om boken

Både text och bild har så många bottnar att berättelsen på något vänster är som vore den flera böcker i en, att den liksom förvandlas varje gång man stänger pärmarna.”

Göteborgs-Posten

Köp boken

Köp boken på Adlibris
Köp boken på Akademibokhandeln